20 JUNI 2016: Op 1 juni 2016 vond de eerste editie plaats van debut.event op initiatief van de Praktijkvereniging BouT (studievereniging Building Technology TU Delft Bouwkunde). Gedurende deze dag werkten zo’n 60 studenten Bouwkunde en Civiele Techniek aan cases onder leiding van bedrijven.

Verslag van het 1e DEBUT.EVENT

Het dagvoorzitterschap was in handen van Booosting voorzitter Robert Capel en de vijf deelnemende bedrijven waren:

– Scheldebouw
– IHC Studio Metalix
– Bruil + Studio RAP
– Hemubo
– Saint Gobain Interior Glass Solutions

Een gevarieerd aanbod van bedrijven uit verschillende sectoren, met als overeenkomst dat ze zich allemaal bezig houden met vernieuwende, creatieve en technische oplossingen.

Scheldebouw presenteerde een case waarbij studenten een gevelconcept moesten ontwikkelen voor een wolkenkrabber in hartje Londen, rekening houdend met het businessmodel. Uitdagend, gezien de vele factoren die meespelen; erg interessant ook, omdat het mogelijkheden bood om architectuur en techniek te integreren.

IHC Studio Metalix bracht een erg concrete case ter tafel: het optimaliseren van de staalconstructie en de cladding van een project waar zij momenteel mee bezig zijn. Aangezien het project nog niet afgerond is bleek de input die de studenten leverden erg waardevol!

Bruil werkte samen met Studio RAP om de mogelijkheden van hun gezamelijke concept voor het 3D printen van beton verder te ontdekken. 3D printen van beton heeft het stadium bereikt waarin gekeken moet worden naar de vele opties die deze techniek biedt om de huidige markt op zijn kop te zetten. Studenten werden gevraagd om een concept te ontwikkelen voor 3D printen in de sociale woningbouw, een van nature weinig innoverende sector.

Hemubo’s case had ook betrekking op de sociale woningbouw maar met een wat andere insteek: er moesten concepten worden ontwikkeld voor een duurzame renovatie van sociale woningbouw naar 0-op-de-meter woningen. Ook hier was het interessant om te zien hoe studenten de cases aanpakten; zij kwamen vaak met volledig nieuwe ideeën.

Als laatste had Saint Gobain Interior Glass Solutions een pittige case in petto voor de deelnemers: het ontwerpen van een akoestische glazen wand. De natuurlijke eigenschappen van glas maken dit natuurlijk lastig en de studenten moesten dan ook al hun creativiteit uit de kast halen om hier een oplossing voor te verzinnen. Uiteindelijk met een erg goed resultaat want deze groep werd door de jury (Robert Capel, Bas Gremmen en Christian Louter) tot dagwinnaar uitgeroepen.

Na de inspirerende en inspannende dag was er nog tijd voor een gezellige borrel bij de Bouwpub van de faculteit. De eerste editie van debut een groot succes! Studenten en bedrijven hebben waardevolle contacten opgedaan en veel kennis uitgewisseld.

Tot volgend jaar!

Mail voor meer info over dit event of een volgende editie.

Joris Burger
Chairman Bout 2016 – 2017