Het zinderend oppervlak

Bericht van TU Delft gastdocent Koen Mulder

Het Zinderend Oppervlak, metselwerkverband als patroonkunst en compositiegereedschap

afbeelding Het Zinderend Oppervlak


Omdat ik verliefd ben op laat 19de eeuwse baksteenarchitectuur is het onderzoek begonnen met het verzamelen, uitdiepen en vervolgens met de computer voortborduren op oude metselwerkverbanden. Ik teken een boek voor collega-architecten, studenten, aannemers en alle andere mensen die zijn geïnteresseerd in oude of juist volledig nieuwe metselwerkpatronen.

Het boek laat zien hoe het verband met zijn primaire stapeling, secundaire lijnpatronen en typische randoplossingen als compositiegereedschap voor de gevel kan worden gebruikt. Het zuiver toepassen van de secundaire ketting- en tandlijnmotieven op het gevelvlak maakt muurpenanten en openingen tot herkenbare families van vormen en maten. Met kleine veranderingen in de patroonrand worden hoeken en gaten aangekondigd. Zo verbindt het metselwerkverband met zijn oppervlaktepatroon de delen van het gebouw met het geheel. De tijd dat de gevel slechts werd behandeld als een te renderen projectievlak, waarbij de voeg tussen de elementen vooral verborgen lijkt te moeten worden is wat mij betreft voorbij. Dit boek vraagt weer aandacht voor de schoonheid van de opbouw uit kleine elementen. De tekeningen en computerhulpmiddelen helpen om in een vroeg ontwerpstadium de patroonkunst deel te maken van het ontwerp. Getoond worden patronen en hoekoplossingen die mogelijk zijn met nieuwe – economisch en ecologisch geoptimaliseerde – steenformaten. En er is een overzicht van nieuwe technieken met baksteen, bekeken vanuit de patroonkunst. Het zal ontwerpers helpen om met nieuwe bakstenen tenminste de rijkdom van het zinderend oppervlak van de oude stad te evenaren.

Het boek wordt deels gefinancierd met crowdfunding. Geïnteresseerd? Investeer nu en ontvang het in 2015. Crowdfunders worden tussentijds geïnformeerd en ontvangen (soms op verzoek) deelartikelen, spreadsheets, patroonbestanden en eventueel computerprogrammaatjes.  http://hetzinderendoppervlak.blogspot.nl/p/crowd-funding.html

Email Koen Mulder op zinderendoppervlak@xs4all.nl  of bezoek zijn website: www.zinderendoppervlak.nl